Hoe hang ik een fotolijst op

Gereedschap voor het ophangen van een fotolijst

Een fotolijst ophangen met pluggen en haakjes

Een fotolijst ophangen is niet zo moeilijk. Wanneer je dit goed voorbereidt en alles netjes stap voor stap uitvoert, zal jou dat ook lukken. En je hoeft er geen man voor te zijn.

Heel belangrijk voor je begint: controleer of er op de plaats waar je moet boren geen elektrische leidingen liggen. Zijn die er niet, dan kan je van start gaan!

Wij leggen hier uit hoe je tewerk gaat bij een muur in metselwerk en het bevestigen met pluggen en haakjes.

Onderaan de pagina vind je foto's ter illustratie.

Wat heb je nodig om een fotolijst op te hangen

Kijk of je volgende benodigdheden in huis hebt (zie afb. 1):

  1. Een meter (bouwmeter of lintmeter)
  2. Een waterpas
  3. Een potlood
  4. Een klopboormachine (voor het boren in een stenen muur (metselwerk) gebruik je een klopboormachine)
  5. Een boor van 6 mm doorsnede
  6. 2 pluggen met haakjes met een doorsnede van 6 mm
  7. Een nijptang (met platte bek) om het haakje vast te draaien in de plug
  8. Een trapladder

Meten waar de fotolijst moet hangen

Een goede hoogte voor het hangen van een fotolijst is wanneer het midden van de foto op een hoogte van 165 cm komt. We doen dus als volgt:

We bepalen het middenpunt (horizontaal) van de muur of het vlak waar de foto moet hangen en plaatsen een kruisje op ooghoogte. Dit zal later toch bedekt worden door de foto.

Nu we het horizontale middenpunt kennen, meten we waar we op 165 cm komen en plaatsen daar een kruisje voor de juiste hoogte.

Om de hoogte van de boorgaatjes te bepalen meten we de hoogte van de fotolijst en de afstand van het ophangprofiel tot de bovenrand:
totale hoogte = 165 cm + ( hoogte fotolijst / 2 ) - afstand ophanprofiel tot bovenrand fotolijst
(Heb je een foto lijst met een touw achteraan, dan neem je touw met een lengte van de afstand tussen de boorgaatjes en je duwt dit in ongeveer in het midden van de lijst naar boven. Meet deze afstand tot de bovenrand - 1cm)

De afstand tussen de twee boorgaatjes hangt een beetje van uw fotolijst af. Ik heb hier voor een lijst van 90 cm een afstand van 40 cm genomen. Je duidt de punten met een vertikaal streepje aan op de hoogte die je net berekend hebt, en op de gewenste afstand van het middenpunt. Met de waterpas trek je nu een dwarsstreepje op beide plaatsen zodat de markering even hoog is. Hier ga je boren.

En nu gaan we boren

Netjes werken

Wij meisjes houden het graag netjes wanneer we klussen. Daarom volgende tip: vouw een post-it dubbel en plak deze onder de markeringen waar je gaat boren. Het boorsel valt netjes op de post-it. Dit werkt perfect! (afb. 2 en 3)

Diepte controleren en haakje bevestigen

Om te weten of je diep genoeg geboord hebt, kan je dit controleren door het haakje even in het gaatje te passen. Zie wel dat je de schroefdraad niet helemaal vol gruis hangt, dat kan het vastdraaien later bemoeilijken.

Is het gaatje diep genoeg, dan plaatsen je de plug. Vervolgens draai je het haakje in de plug. Dit doe je met behulp van de nijptang. Zijn de haakjes volledig ingeschroefd, dan hang je de fotolijst op.